MBO’s Bisurr!

Det här är sidan där det som händer i föreningen ”Surras” om!                                                                                                                                                                         MBO Facebook             

 

Det har varit lite aktivitet på hemsidan och det har väl sina orsaker bland annat för att undertecknad började ett nytt jobb. Men nu planeras ändring på detta. Så nu ska det uppdateras med vilka aktiviteter vi har haft och en vänlig uppmaning till att fler kommer på våra träffar och möten. Något nytt och matnyttigt brukar man alltid få till sig förutom en trevlig samvaro. Väl mött!

 


Det har också varit ”Öppet hus” på Åsnebyn och är några gånger kvar av detta. Tyvärr lite dålig uppslutning runt detta. Däremot så har vår sådd av ängsfrön gett resultat med att det blommar mycket vackert i landet på Åsnebyn. Väl värt ett besök för att titta på. Det går även fortfarande se var vildbina har sina bon vilket är på många ställen ute på Åsnebyn.


14/7 ”Sill och potäta” vår återkommande tradition med allmän trivsel och roligheter. Runt 20 personer slöt upp och tävlade i klurigheter som verkligen fick våra små grå att jobba. Sillen smakade utmärkt med färsk potatis, goda röror och delvis hemodlade grönsaker. Efteråt blev det kaffe och en mycket god bakelse som Marianne Granath bakat. Sist men inte minst, Blåsrören, en kul men inte så enkel sport. Vi blev uppdelade i lag och skulle skjuta ner ballonger med mer eller mindre träffsäkerhet. En trevlig eftermiddag med glada biodlare. Kuriosa: Lindarna blommade på Åsnebyn och ett par av dem visade sig vara giftiga i år och sorgligt nog känner inte humlor och andra insekter av detta så det låg mycket dött under dessa men våra små husdjur känner av det så de ”drar” inte på dessa. Dessbättre var att det var flera andra lindar som inte var giftiga i år och där surrade det om dem.


Av Kanalyran blev det inte mycket då många var bortresta, så styrelsen beslöt att försöka få igång något inför nästa år i stället.


19/6 Medlemsmöte med Södra Dals biodlarförening inbjudna, vi bjöd på grillad korv och kaffe med kaka och en tipspromenad med lite kluriga frågor. Det blev också en titt på visningskupan som åter igen var full med bin. En liten grupp men med glatt humör.


15/6 Vi åkte till Lurö på vår föreningsresa, 19 personer träffades på torget i Mellerud och samåkte upp till Ekenäs där båten går ifrån. En härlig tur ut på Vänern i vackert väder. Djurlivet visade upp sig i all sin prakt. Vid Lurö gick vi iland en bit ifrån själva Luröbryggan och nyttjade den medhavda fikan. Efter det blev det en vandring med stop vid olika ställen där vår guide Ingvar Arvidsson berättade om flora och fauna samt Lurös bosättning. Vi vandrade genom skogar och över ängar med mycket blommor som normalt inte finns så mycket av på fastlandet. Fjärilar fladdrade omkring oss och det surrade av humlor och bin ihop med andra insekter. Linnean var ett inslag som många gick ner på knä för att lukta på, en söt och vacker liten blomma.

Vid Luröbryggan väntade smörstekt abborre och fläskfilé som vi lät oss väl smaka, somliga avslutade med kaffe och glass. Efter det gick vi upp till själva parningsplatsen där drottningodlingskuporna fanns. På väg upp sågs bin i pollentyngt gräs och mycket andra blommor som de besökte. Ingvar berättade om odlingen och visade de små ”kuporna” där bina flög fram och tillbaka till utan att ge ifrån sig så mycket som ett högre surr av att det stod ett gäng människor i vägen och plockade med deras små hem.

Efter förevisningen gick man till de samhällen där drönarna fanns och kickade i dessa, vilka också visade sig var lugna och inte alls stressade av att det lyftes på taken. Lagom trötta och nöjda gick vi ombord på båten och slappnade av och njöt av turen över vattnet tillbaka till Ekenäs. En hel del prat om vad vi sett blev det. En grupp nöjda deltagare anlände till bryggan och tackade vår guide Ingvar Arvidsson och vår skeppare och kockar för en mycket trevlig tur samt god mat.


15/5 Var det möte med Svärmningstecken som tema, vi pratade om hur bin beter sig innan svärmning och vad man kan göra för att försöka förhindra att de drar iväg. Vi tittade också i några kupor och på visningskupan som var full att arbetande bin. Vi hade en trevlig samvaro och fick en hel del tips och idéer.


Kurserna har dragit igång och det är full surr i våra kupor, damerna jobbar på bra! Styrelsen mfl har också haft städdag på Åsenbyn vilket innebär, städning av vår smalingslokal ”Mangelboden” där vi har våra kurser och träffar under den varma årstiden. Snart drar också våra ”öppethus” onsdagar igång och vi hoppas på många intresserade besökare. Det har införskaffats skyddskläder för besökare att använda vid visning av vår fina visningskupa. Vi hoppas att våra medlemmar tar sig tid och kommer på våra möten och träffar!


Den 20/3 var Preben Kristiansen på besök och vi fick relativt många besökare från andra biodlarföreningar som var intresserade av att ta del av de nya reglerna från Jordbruksverket och Länsstyrelsen. Han berättade på ett bra sätt hur de nya skyddszonerna skulle fungera och likaså de smittskyddsområden som uppkommer. Det blev ganska uppenbart att Godkänd Biodlare inte var så nödvändigt längre om man befinner sig utanför smittzoner och skyddszoner. Men har man samhällen inom dessa områden är det Bitillsyningsmannen som ger tillstånd för flytt med mera.

Vi lät oss väl smaka av kaffe och frallor och det blev en hel del frågor. Något mer som blev uppenbart är att vi biodlare behöver bli bra på våra bins hälsa! Man behöver kunna mer om vad som kan drabba våra damer i kupan och lära oss att ta hand om detta på ett bra sätt. Så kurser i bihälsa surrar runt i huvudet, i alla fall i skrivandes huvud! En trevlig kväll och lärorik!


Våra Aktiviteter kommer inom de närmaste dagarna i brevlådan och har nu publicerats på sidan. Vi hoppas på bra sammanslutning och att de förändringar vi gjort ska falla väl ut. Det är nu det börjar surra runt våra bikupor när solen börjar värma och man håller tummarna för att det inte ska bli bakslag i vädret. Men vad härligt det är att se våra husdjur börja flyga och att samhällena har överlevt. Hoppas på en bra bi vår!!


Distriktets årsmöte har varit på Brålanda församlingshem i början på februari och distriktets styrelse har fått ny ordföranden, Lars Blomberg. Det blev en hel del som togs upp om bland annat utbildningar och Jordbrukverkets nya regler som Länsstyrelsen har översynen över genom Bitillsyningsmän. Vi ser fram emot ett nytt år med nya tag och fortsatt ökning av biodling.


Ett nytt år och nya utmaningar och i år är färgen på drottningen GRÖN. Våra aktiviteter är satta och på gång ut.

25 mars drar kurserna igång igen på Åsnebyn kl: 18.00 alla intresserade är välkomna! Det kostar 1000 kr + kurslitteratur och vi räknar med att de flesta har vid kursens slut ett eget bisamhälle att invintra. Mer om detta får ni veta under kursens gång. Kurser ske i samarbete med Vuxenskolan väst!

Anmälan sker till: Stig Granath tel: 0530-230 26 el 070-635 08 04 och/eller Kjell Sjöberg mobil: 070-332 99 67

Välkomna

 

//Sekreteraren/Hemsideansvarig